PC-BSD 1.4 (da Vinci) – Viva la Revolucion!

PC-BSD

Toti utilizatorii de Windows fie el XP sau Vista ajung cu timpul sa considere acest sistem de operare un pic depasit de dorinta lor de performanta si siguranta.Daca visezi la un sistem de operare care nu are virusi, la un sistem de operare GRATUIT, la un sistem de operare in care fiecare parametru sa functioneze la maxima capacitate ai putine variante 🙂
Unii se incapataneaza si aleg varianta Linux. Linuxul este poate primul pas spre un sistem cu adevarat bun. Dar sa nu uitam ca Linux-ul nu este decat un core, un “miez” al sistemului de operare. Acest “miez” are nevoie de aplicatii care sa-l imbrace pentru a functiona in mod prietenos fata de utilizator. Din aceasta cauza, pe piata exista nenumarate distributii de linux si implicit un mess general legat de aplicatii si compatibilitatea lor inter-distributii.

Unix-ul are un alt fel de abordare al problemei. Cel mai brav dintre unix-uri este FreeBSD-ul. Un sistem de operare complet care are meritul de a unifica cumva lumea Unix. FreeBSD-ul spre deosebire de linux si distributiile sale, este un sistem de operare complet in care atat “miezul” cat si aplicatiile care-l imbraca sunt atent urmarite si directionate in evolutia lor de catre un grup de programatori, nu doar de o singura persoana cum se intampla in cazul core-ului de Linux.

FreeBSD-ul are un avantaj major fata de Linux si anume, capacitatea de a rula atat aplicatiile unix cat si cele linux. Interesant este ca FreeBSD-ul ruleaza in mod nativ aplicatiile linux de multe ori mai rapid decat o face linuxul 🙂

Instalarea de aplicatii in FreeBSD este incredibil de usoara si organizata in asa fel incat in permanenta poti actualiza sursa lor online.

Sunt nenumarate atuuri legate de FreeBSD, Unix-ul cel mai brav. Nu degeaba Apple a ales pentru nucleul sistemului sau de operare OS X un kernel de FreeBSD denumit “Darwin“.

Totusi, FreeBSD-ul are o singura mare problema si anume capacitatea de a se impune in lupta pentru sistemele desktop .. totusi, corect este sa spunem “AVEA o problema”. Avea o problema pana cand a aparut PC-BSD.

PC-BSD este de fapt un FreeBSD “tunat” pentru utilizatorul de rand. In PC-BSD instalarea unei aplicatii este identica cu cea din Windows (click, next, ok ; Executabilele de instalare se numesc “.pbi” in loc de “.exe”). In PC-BSD instalarea sistemului este mai usoara decat cea din Windows.

Am ramas surprins sa vad cat de mult a evoluat PC-BSD cu ultima versiune 1.4 (da Vinci)!
Pe scurt, nu-ti ramane decat sa introduci CD-ul de instalare (gratis) si sa dai “next .. next” iar in 20 minute sa ai un FreeBSD cu interfata grafica si aplicatii “la cheie” ruland pe computer.

PC-BSDPC-BSD-ul vine in doua “arome”, desktop si server si instaland oricare dintre ele va veti putea bucura de unul dintre cele mai reusite sisteme de operare creat! Uitati de Windows, uitati de Linux, revolutia Unix a inceput cu PC-BSD!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *